Testissä Merida One-Twenty 7.600

 

Meridan One-Twenty 7.600 (2018) on täysjousitettu maastopyörä aktiivipyöräilijälle. Joustovaraa pyörässä on 120mm ja joustohaarukka on Manitou-merkkinen. Vaihteistona on 11-pykäläinen Shimano. Pyörä on S-kokoinen versio mallista One-Twenty 9.600, mutta rengaskoko on hieman pienempi 27,5 tuumainen. Testipyörään oli asennettu polkimet myös pyöräkengille.

Ajokokemus

Kokonsa puolesta One-Twenty 7.600 sopii parhaiten naisille tai junioreille, mutta isokokoinenkin henkilö pystyy hyvin pyörällä ajamaan. Pyörä rullaa keveästi kaikenlaisilla alustoilla, mutta erityisesti maastossa se on kuin kotonaan. Urheilijalle One-Twenty sopii hyvin maastopyörälenkeille ja ajotaitojen ollessa kunnossa pyörällä selviää pahoistakin paikoista. Pehmeä jousitus tuntui vievän pienen osan polkuenergiasta asvaltilla, mutta onneksi sekin on säädettävissä. Lukkopolkimilla ajamisesta tuli entistä keveämpää ja matkanteko tuntui sujuvan rivakasti myös maanteillä.

Jousitus vaimentaa pinnan epätasaisuudet tehokkaasti ja joustovara riittää hyvin myös isoimmille töyssyille. Esimerkiksi katuvallin ylitys ei välity pyöräilijälle juuri lainkaan. 11-pykäläinen Shimanon vaihteisto vaihtaa sulavasti ja huomaamattomasti, joskin alimmilla vaihteilla oikean vaihteen saaminen saattaa kestää hetken varsinkin vaikeassa maastossa ajettaessa. Pienet vaihteet ovat riittävän kevyitä polkea myös jyrkkiin ja pehmeisiin ylämäkiin. Toisaalta isoimmilla vaihteilla ajettaessa välitykset ovat riittävän suuria. Suosittelen käyttämään pyörässä ajokenkiä, jotta voiman saa välitettyä pyörään riittävän tehokkaasti erityisesti ylämäkiä ajatellen.

Shimanon m500-jarrut ovat hämmästyttävän tehokkaat. Ensimmäistä kertaa jarruttaessa on lentää pyörän selästä, sillä etujarru ottaa napakasti kiinni pienelläkin jarrukahvan painalluksella. Takajarru ottaa myös tehokkaasti kiinni ja hyvän rengaspidon ansiosta jarrua saa painaa runsaasti ennen kuin takarengas lukkiutuu.

 

Yhteenveto

Parhaiten One-Twenty 7.600 sopii maastoon kuten maastopyörän pitääkin. Pyörä ei kaihda tasaisempiakaan alustoja, sillä se rullaa myös alamäkiin vaivattomasti. Työmatkapyöräilijälle One-Twenty ei ole paras mahdollinen vaihtoehto, mutta työmatkatkin pyörällä taittuvat. Kokonaisuudessaan ajokokemus on miellyttävä ja laadun tunne välittyy pyöräilijälle heti ensi metreistä alkaen.

 

Niilo Helkama