Liikunnan iloa pyörät pyörien!

Vieläkö muistat sen fiiliksen, kun sait ensimmäisen oikean polkupyöräsi? Ääretön ylpeys uudesta pyörästä ja riemu sen tuomasta vapauden tunteesta. Vapauden myötä tulee myös vastuu, ja ennen kuin liikenteeseen voi mennä yksin, tulee lapsen osata ajaa turvallisesti liikenteessä. Tämä tarkoittaa liikennekasvatusta ja tiettyjen sääntöjen omaksumista jo pienestä pitäen.

Useimmilla pyöräilyharrastus alkaa jo lapsena. On tärkeää aloittaa pyöräily turvallisella ja laadukkaalla pyörällä ja pyöräilykypärällä. Näin pyöräilystä syntyy kestävä, ekologinen ja hyvä harrastus läpi koko eliniän. Laadukas lastenpyörä on hyvä ajaa, huoltovapaa ja kevyt. Turvallisuuden ja pyöräilytaitojen kehittymisen kannalta olennaista on hankkia pyörä, joka on oikeankokoinen lapselle. Oikeankokoinen pyörä helpottaa tasapainon löytymistä ja ylläpitoa sekä ohjauksen hallintaa. Oikean painopisteen ja pyörän vakauden kannalta lapselle sopivin ajoasento on pysty. Tasapainon löytymisen kautta pyöräily alkaa jo sujua, ja erilaiset leikit, kisat ja perheen yhteiset pyöräretket varmistavat, että pyöräily pysyy hauskana. Ajamisen oppiminen voi olla iso kynnys ja pelottavaa joillekin lapsille, siksi on tärkeää edetä lapsen ehdoilla. Taitojen ja rohkeuden löydyttyä mikä onkaan kivempaa, kuin polkaista auringon paistaessa jäätelölle!

Hyvä pyöräilysää on pukeutumiskysymys

Aloittelijalla kannattaa kesälläkin olla naarmuilta suojaavat pitkät hihat ja lahkeet, ainakin kunnes tasapaino on hyvin hallussa. Kuro väljät lahkeensuut suppuun, etteivät ne jää ketjun väliin. Kun keli on selvästi poutainen ja lämmin, voi ulos lähteä tavallisissa kesävaatteissa ja ottaa pitkille retkille sadekuurojen varalle mukaan vaikka kätevän sadeviitan, joka suojaa myös reisiä. Muista aurinkoisella kelillä valita korkeintaan 3-kategorian aurinkolasit, jotka tarjoavat parhaan mahdollisen suojan lapsen herkille silmille, mutta eivät estä häntä näkemästä liikenteessä.

Viileään ja sateiseen aikaan kannattaa viihtyvyyteen satsata hankkimalla kunnon varusteet. Kun yllä on vedenpitävä, hengittävä asu, kuten esimerkiksi Reimatec-takki ja -housut, pysyy pyöräilijän olo mukavana, satoi tai paistoi. Myös joustavat softshell-pusakat ja -housut ovat helppo ja hyvä vaihtoehto. Pue lapsen kypärän alle ohut trikoopipo tai kypärämyssy suojaamaan korvia tuulelta. Pyörällä ajaessa kädet ovat koko ajan viimassa. Säällä, jolla jalankulkijan tekee  mieli pitää paljaita käsiään taskussa, pitää pyöräilijällä jo olla hyvät hanskat.

Paitsi lahkeet, myös kengät saavat pyöräillessä reippaasti roiskeita. Kuraisina päivinä kannattaa siis valita vedenpitävät jalkineet. Tärkeintä on kuitenkin jalkineiden turvallisuus: jätä pistokkaat ja flipflopit kesähelteelläkin kotiin ja pue lapselle niiden sijaan kunnolliset, nauhoin tai tarroin suljettavat jalkineet, jotka eivät vahingossa putoa jalasta tai takerru polkimiin.