Sähköpyörät ovat nyt kaikkien huulilla ja keskustelua niistä riittää turuilla ja toreilla. Ja miksipä ei, onhan tämän pyörägenren jo odoteltu vuosia breikkaavan täällä Suomessa. Nyt vaihtoehtoja löytyy siis jokaiseen pyöräkategoriaan ja käyttötarkoitukseen. Sähköpyörän pyörän ero tavalliseen pyörään on siis sähkömoottori, joka avustaa polkijaa polkiessa ja antaa näin apua esim. raskaissa ylämäissä tai pidemmillä ajomatkailla, jolloin kilometrit voivat väsyttää polkijaa. Näin uskallat lähteä ajamaan entistä pidempiä matkoja ilman suurempaa huolta jaksamisesta. Sähköpyörille on Suomessa määrätty enimmäistehoksi 250W ja maksiminopeudeksi 25 km/h. Sähköpyörät eivät saa toimia pelkällä sähkömoottorilla, vaan sähkömoottorin tarkoitus on lähinnä avustaa sinua omassa matkanteossasi. Sähköavusteisella pyörällä noudatetaan polkupyöräilijän säännöksiä. Sähköavusteisia polkupyöriä ei tarvitse rekisteröidä eikä vakuuttaa.

 

Kuva: HELKAMA sähköpyörä Shimano STEPS tekniikalla

Sähköpyörien moottori- ja akkutekniikoissa on paljon eroja ja niihin kannattaa perehtyä. Markkinoilla on monen tunnetun merkin moottoreita ja akkuja esim. BOSCH, PANASONIC, SHIMANO ja YAMAHA. Laadukkailla akuilla ja komponenteilla saavutetaan paitsi korkea turvallisuuden taso ja ajamisen helppous, myös pitkä käyttöikä. Tyypillisesti sähköpyörällä pääsee noin 50-80 km yhdellä akun latauksella ja akku kestää noin 1000 latauskertaa, mutta uudemmat akkusysteemit kestävät tänäpäivänä jopa lähes 100km ajokantaman riippuen pyörätyypistä sekä käytössä olevasta avustustasosta,ajoreitin profiilista ja akun tehosta. Sähköpyörissä moottori voi sijaita etunavassa, keskellä tai takanavassa. Eniten käytetty tekniikka on viime vuosina ollut keskimoottoritekniikka. Moottorin sijainti keskellä auttaa pyörän tasapainoituksessa, jolloin sen ajettavuus on lähempänä tavallista polkupyörää. Keskimoottorilla varustetut mallit sopivat hyvin esimerkiksi työmatkapyöräilyyn tai pyöräretkille kun taas etumoottorilla varustetut pyörät ovat etuvetoisia ja ne sopivat esimerkiksi yleispyöräksi kaupunkiajoon.

BAIKS sähköpyörävalikoimasta löydät monipuolisen kattauksen huippumerkeiltä eri tekniikoilla niin kaupunkiajoon kuin maastoonkin. Kaudelle 2018 olemme laajentaneet sähköpyörien valikoimaa entisestään.Meillä pääset myös AINA koejamaan myymälämalliston pyöriä ennen ostopäätöstä ja varmistumaan pyörän sopivuudesta juuri sinulle. Meiltä saat asiantuntevaa palvelua 

Unohtaa ei sovi myöskään pyörän huoltamista. Sähköpyörä tarvitsee huoltoa siinä missä tavallinenkin pyörä. Normaalien perushuoltojen lisäksi sähköpyöriin on saatavilla päivityksiä ja varaosia. Moottori-ja akkuvalmistajat kehittävät jatkuvasti uusia ohjelmistopäivityksiä parantamaan pyörien suorituskykyä. BAIKS myymälät huoltavat kaikki BOSCH ja SHIMANO moottorit kaikilta pyörämerkeiltä. Saat meiltä siis ammattitaitoisen huollon sähköpyörällesi. Lisäksi huollamme myös Postin jakelusähköpyöriä. Saat huollosta aina mukaasi huoltoraportin, josta näet mm. sähköpyöräsi akkuun ja moottoriin liittyvät tärkeät tiedot.

                                                           

Kuva: Sähköpyörän huoltoraportti

Sinun ei tarvitse siis enää nykyisin omistaa ajokorttia päästäksesi rullailemaan vauhdikkaasti paikasta toiseen. Sähköpyörä on loistava vaihtoehto mopolle, julkiselle liikenteelle tai omalle autolle työmatkoille. Usein perillekin pääsee vielä nopeammin, sillä pyöräillessä voit ohittaa helposti liikenneruuhkat ja pyöräreititkin ovat usein autoteitä lyhyempiä. Pidempikin matka toki taittuu ripeästi, sillä voit itse säätää pyöräillessä avustustasoa. Oman fiiliksen mukaan voit joko vähentää avustusta tai lisätä sitä ja ottaa ylämäessä hieman rennommin. Avustuksen voi myös kytkeä tarvittaessa kokonaan pois päältä, jolloin pyörä toimii kuten tavallinen polkupyörä.

Kuva: KTM sähkömaastopyöriä

Loppujen lopuksi tärkeintä on kuitenkin liikkuminen. Pyöräillessä (sähköllä tai ilman) kunto kasvaa ja hyvä olo lisääntyy. Pyöräillessä tutustut ympäristöön eri tavalla muun muassa aistien kautta. Kaikki tuoksut ja äänet heräävät henkiin täysin toisella tavalla kuin autoillessa. Sähköpyöräily on myös ekologinen ja melko äänetön tapa liikkua.

Oman lisämausteensa soppaan toi vielä Liikenneministeriön ehdotus, jossa yksityishenkilöt voisivat saada sähköpyörän hankintaan tukea kerran kalenterivuodessa. Kysymyksiä on tällä hetkellä ilmassa asian tiimoilta enemmän kuin vastauksia, joten on mielenkiintoista nähdä miten asia etenee ja ja milloin ratkeaa. Varmaa on kuitenkin se, että sähkö on nyt myös vahvasti osa polkupyöräilyä täällä Suomessakin ja pyörämalleja on tarjolla kuluttajille useita...tuella tai ilman.